Graag wil ik me even aan je voorstellen.

Schrik er niet gelijk van dat het een lange tekst is. Hier heb ik speciaal voor gekozen om je te laten zien hoe belangrijk het is om te delen dat het in het leven niet altijd even makkelijk gaat (zelden sta je alleen in een situatie).

Je bevindt je immers op een website voor (emotionele) hulpverlening en ik vind het belangrijk dat je een goede indruk krijgt wie ik als persoon ben. Hulpverlening bieden is niet zo maar wat, er komt veel bij kijken, vooral empathie, betrokkenheid en herkenning is erg belangrijk. Wellicht herken je dan ook al delen in jezelf uit mijn verhaal.

Kwetsbaarheid brengt ons dichter bij elkaar
Kwetsbaar openstellen is de eerste stap voor een veranderingsproces. Ook ik heb het mogen leren en laat je graag zien dat het werkt. Ik geef mijn kennis graag aan je door.

In deze eerste kennismaking laat ik je ook zien dat het leven bewogen is en dat veranderingen een normale zaak van het leven is en dat veranderingen “groeien” is.

Ik ben Arno Wienands, geboren op 17-02-1962 in Kranenburg, Duitsland. Begin jaren ’80 ben ik verhuisd naar Nederland. De liefde bracht me hierheen.

Al snel vond ik ook werk in Nederland. Hier heb ik ca. 13 jaar in de fabricage van pacemakers gewerkt. Vanwege mijn perfectionisme kwam ik in aanraking met kwaliteitszorg en werd steekproefcontroleur. Hier heb ik veel geleerd en met plezier gewerkt. Een van de meest mooie ervaringen daar was de harmonieuze samenwerking met collega’s van veel verschillende culturen. Ik leerde hierdoor ook de interesse ontplooien in de diversiteit van het mens zijn. Na een reorganisatie moesten nieuwe keuzes gemaakt worden. Mijn interesses lagen in de hobbyfotografie en het automerk Porsche. Halverwege de jaren ’90 werd ik voorzitter van de Porsche 914 Club Holland en bedrijfsleider bij een Porschespecialist. Voor mij was dat een ultieme test om over mijn angsten van gezien worden heen te stappen. En waarom die angsten? Angsten om gezien te worden, verlangen om me te verbergen…

Ik was altijd bezig met carrière maken en veel geld verdienen. Geen tijd voor mezelf, altijd aanwezig zijn voor anderen en dienstbaar zijn aan anderen. “Nee” zeggen bestond niet in mijn leven.

Workaholic: Een insluipende Verslaving
Geen “Nee” zeggen creëert “Must”, “Moeten”

Dit “Moeten” was voor mij te gelijker tijd een “Willen”. Het willen bezig zijn, het willen doorgaan en aantrekken van drukte. Drukte gaat voorbij alle stilte.

Ik deed mijn best om weg te lopen voor de stilte. Stilte bezorgde mij angst. Angst voor het voelen, angst voor pijn. Het krampachtige streven naar drukte en activiteiten en het vele werken creëerde stress.

Stress
Stress is ongezond voor de geest en voor het lichaam. Mijn jagen op carrière en drukte en werk koste me veel energie.  Op gegeven moment raakte mijn energie op.

Burn-out
Ik raakte opgebrand, mijn energie was weg en dan komt er stilte. Een periode brak aan om meer contact met mezelf te maken en ik besloot elke confrontatie met mezelf aan te gaan. Een combinatie van mijn burn-out en mijn eigen midlifecrisis maakten het nog eens extra erg. Ik besloot om alle aandacht op mezelf te richten en leerde “NEE” te zeggen. Een zoektocht naar de juiste hulpverlening was lang en niet altijd even makkelijk. Ik raadpleegde internet en heb legio boeken gelezen. In de reguliere gezondheidszorg kon ik helaas de juiste hulp niet vinden. Ervaringsdeskundigen uit de alternatieve sector spraken me erg aan. Ik voelde hun herkenning en betrokkenheid.

HSP (Hoog Sensitive Persoon)
In mijn tijd van zelfanalyse, zoals ik het zelf noemde, ben ik in aanraking gekomen met HSP. Heb er veel over gelezen en kon hierna heel veel dingen makkelijker begrijpen. Het was een gevoel van “thuiskomen”. Eindelijk kon ik begrijpen waarom ik deed wat ik deed en anders was dan anderen.

Acceptatie
Accepteren, dat dingen zijn zoals ze zijn leerden me steeds meer en beter rust te ervaren. Zelf rust te creëren in mijn hoofd. “Acceptatie” en “zelf doen” zijn onafscheidelijk van elkaar verbonden.

Verbondenheid
Ik leerde steeds beter om met mezelf in contact te blijven en niet meer weg te lopen van mijn diepste angsten. Nog steeds geniet ik van de verbondenheid met mijn eigen Ik en het vermogen om hierdoor in verbondenheid te staan met de mensen om mij heen.

Therapie
Verschillende therapieën hebben mij geholpen om die verbondenheid met me zelf te vinden en te versterken. Zonder deskundige hulp en begeleiding was mij dit niet gelukt. Het is fijn om ervaringsdeskundigen om raad te vragen. Ze hebben me telkens weer een stukje “gereedschap” aangereikt om aan me zelf te kunnen “sleutelen”. Een groeiproces noem ik het leven nu en zie het als een uitdaging om in eigen kracht te blijven. Telkens weer een beetje meer ervaren, voelen en leren. Ik volgde de volgende therapieën, leerprocessen en cursussen: Gesprekstherapie, hypnotherapie, mannentraining, haptotherapie, spirituele begeleiding, counseling, stresscounseling en klinische psychologie. In het kader van herstel en opbouw heb ik gezocht naar de mogelijkheden om kracht en passie te ontplooien. Ik koos ervoor om een eigen bedrijf op te richten voor advies en onderdelen voor de klassieke Porsche 914. Hierin kan ik passie en know how goed combineren.

Hulpverlening
De tijd is rijp dat ik nu als ervaringsdeskundige ook anderen kan helpen, ondersteunen, begeleiden, adviseren en een gepast gereedschap kan aanreiken bij problematiek op emotioneel psychisch vlak. Zo is Xsanadu hulpverlening ontstaan. Lees hier waarom ik koos voor deze naam. Ik hoop dat deze online kennismaking je kan inspireren om verder te lezen op deze website. Laat het me weten als je persoonlijk kennis wilt maken tijdens een intakegesprek.

Uit liefde en met liefde

Arno Wienands